Blog

Billie Ellish - gelukkiger dan ooit?

Door Matthijs Voskuil
Kwetsbaarheid Illusie Pijn
1 oktober 2021

Nou, die Billie Eilish is niet echt van de luchtige liedjes. In ‘All the good girls go to hell’ zong ze over de hel die op aarde losbreekt. Bosbranden, overstromingen, iedereen gaat er genadeloos aan, ook de ‘good girls’. De videoclip die ze erbij maakte, is ook niet zo luchtig en vrolijk.

De titel van het laatste album van de 19-jarige wereldster klinkt wat zorgelozer: ‘Happier than ever’. Maar schijn bedriegt. De titelsong ‘Happier than ever’ is een liedje dat lief en rustig begint, maar eindigt in een enorme woede-uitbarsting. Het gaat over een ‘toxic relationship’ waar de zangeres uit ontsnapt is. Vandaar dus dat ze blijer is dan ooit.
“When I’m away from you
I'm happier than ever...”

View this post on Instagram

Een bericht gedeeld door BasiC community (@basicommunity)

Maar de woede en haat smeulen nog steeds in haar hart. Zoals over die keer dat haar ex haar opbelde terwijl hij in zijn Mercedes Benz dronken over de weg slingerde.
“You ruined everything good
Always said you were misunderstood
Made all my moments your own
Just fuckin’ leave me alone.”

Heftig liedje dus. Agressie, woede en haatgevoelens zijn ook heftig. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Wat doe je dan? Misschien is die oplossing van Billie Eilish zo gek nog niet: schrijf erover, maak er een lied over of rap. Want het is beter om een woedend lied te schrijven dan iemand letterlijk naar de keel te vliegen?

Je woede de hele tijd onderdrukken werkt ook niet. Dan komt er geen lucht bij en gaat het rotten daarbinnen. “Maak van je hart geen moordkuil,” zegt het spreekwoord. Zouden de psalmen daarom zoveel ruimte geven aan woede, haat en wraakgevoelens? Het voelt misschien ‘christelijker’ om te doen of je die gevoelens nooit hebt. Maar David leert in de Psalmen om er gewoon mee voor de dag te komen. Om al je vragen, haat en boosheid gewoon naar de hemel smijten. Je kan beter agressief zijn naar God – Die kan wel wat hebben – dan naar je naaste.