Blog

Doodziek van al die perfecte mensen

Door Team BasiC
Pijn Zelfbeeld Genade Schoonheid
3 juni 2021

Acht jaar geleden koos Dionne Slagter (30) voor een borstvergroting, na een periode vol pesterijen en anorexia. Met borstimplantaten ‘kocht’ Dionne haar vrouwelijkheid, zegt ze zelf. En die vrouwelijkheid staat nu juist op het spel. Het blijkt namelijk dat de siliconen uit Dionne’s implantaten zich verplaatsen door haar lichaam. Wat als de siliconen zich hebben genesteld in haar hersenen, ruggenwervel, zenuwen, hart en darmen? Ze maakte er een heftige docu over: ‘Moordtieten’.

Cosmetische chirurgie wordt steeds normaler, zowel bij jongens als meisjes. Kirill Tereshin (24), een Russische MMA-vechter, was onzeker over zijn uiterlijk. De resultaten in de sportschool vielen tegen. Dus spoot hij synthetische olie in zijn armen, waardoor zijn armspieren zo groot werden als voetballen. Even leek het geweldig, maar het werd een nachtmerrie. Het vergif van de olie verspreidde zich door zijn lichaam. Inmiddels heeft hij allerlei operaties ondergaan en dreigt hij zelfs zijn armen kwijt te raken.

Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld. Maar wat weten we van de technieken die hier massaal gebruikt worden? Liesbeth Woertman, ‘Psycholoog van het Uiterlijk’, maakt zich zorgen: “Het zijn hele jonge technieken. Eigenlijk hebben we er nog helemaal niet veel kennis over. Dionne Slagter was blij met haar implantaten maar nu komt ze erachter dat er grote risico’s aan verbonden zijn. Ik denk dat we over een aantal jaar met verbijstering zullen terugkijken: ‘Dat we dit hebben gedaan!’ Bron: www.2doc.nl

Wie of wat probeer je te pleasen?

De samenleving eist dat je er altijd stralend, sexy en supermooi uitziet. Niet voor niets is ‘Friends’ tot op vandaag razend populair. Deze sitcom laat zien hoe het perfecte leven eruitziet: zes jonge, mooie mensen in de bloei van hun leven die ook nog eens toffe grappen maken. Maar zelfs de Friends-goden hebben niet het eeuwige leven. Op AD.nl schreef een journalist over de langverwachte Friends-rëunie van vorige week: “Matthew Perry kampt al jaren met een alcohol-, drugs- en pijnstillerverslaving (…) Hij oogt kwetsbaar. Maar ook de andere vijf hebben de tand des tijds niet helemaal doorstaan, getuige de strakgetrokken botox-gezichten, leesbrillen en extra kilo’s.”

“Ons uiterlijk is geen ‘spel’ meer,” zegt Liesbeth Woertman. “Het is een levenslange eis: je moet er altijd leeftijdsloos uitzien. Ik geloof dat we moeten leren verdragen dat we tijdelijk leven en dat perfectie niet bestaat. “

De cruciale vraag is: Voor wie leef je? Wie of wat probeer je te pleasen? Het lijkt erop dat veel mensen de ‘glamour-god’ aanbidden. Die god belooft heel wat moois: likes, populariteit, een sexy uiterlijk, perfecte mannelijke of vrouwelijke vormen. Een dingetje is wel: zijn producten zijn beperkt houdbaar. Ze kunnen je ook flink ziek of zelfs dood maken. En dit ene hoef je van deze god nooit te verwachten: genade.