Blog

Ernstig verliefd op Trump

Door Gertjan de Jong
Helden Toekomst Maatschappij
3 november 2020

Donald Trump: óf je haat hem óf je vindt hem geweldig. Een tussenweg lijkt er niet te zijn. Schrijver Arnon Grunberg schreef pas: “De afkeer of zelfs de haat van Trump begint te lijken op ernstige verliefdheid.” Het lijkt inderdaad of steeds meer mensen ‘bezeten’ zijn van Trump. De man brengt wereldwijd hoofden op hol: richting haat of aanbidding.

Amerika-correspondent Erik Mouthaan schreef: “Hij is vooral een president die altijd in ieders hoofd zit, altijd in het middelpunt wil staan, die zich laaft aan de haat van zijn tegenstanders. Een presidentschap als reality-tv: wie is de nieuwe vijand, komt het goed, wordt de crisis afgewend in deze aflevering of komt er een cliffhanger?”

Ben je Trump-hater of Trump-lover

Nu de verkiezingen zijn aangebroken, bereikt die wereldwijde Trump-obsessie een kookpunt. Hoe gaat het aflopen met deze reality star? Het lijkt of Amerikanen niet zozeer voor Trump of Biden keizen, maar vooral vóór of tegen Trump. De grote vraag is: Ben je Trump-hater of Trump-lover? Zelfs bij christenen lijkt die vraag soms belangrijker dan de vraag ‘Ben je een Christ-lover?’.

Wat zou God belangrijk nieuws vinden?

Aan die Trump-obsessie zit wel een schaduwkant. Zien we nog wat er buiten Amerika gebeurt? In onze eigen buurlanden? Of in China, dat uitgroeit tot de grootste wereldmacht? Wat weten we van de miljardenbesluiten die de Europese Unie neemt? (Arjen Lubach besteedde daar in de uitzending van 1 november '20 aandacht aan.)

En wat zou God belangrijk nieuws vinden? Hij werkt graag door wat dwaas, klein en onbelangrijk lijkt, ver buiten de spotlights van stadions en tv-shows. De opwekking op de Schotse Hebriden-eiland in 1949 begon met het gebed van… twee hoogbejaarde vrouwen. Hoeveel van die ‘verborgen helden’ zouden er vandaag zijn? Mensen die nooit het nieuws halen, nooit ‘trending topic’ zijn, nooit op een podium worden gehesen. Maar dit zijn de mensen die écht verschil maken in de wereld.