Blog

‘Hitler kan me niks schelen’

Door Gertjan de Jong
Antisemitisme Israël Trouw
28 juli 2020

“Hitler kan me niks schelen, zwarte mensen kunnen me iets schelen.” Dat schreef de Britse rapper Wiley onlangs op Twitter. Hij noemde Joden ‘slangen’ en ‘lafaards’, beweerde dat ze een oorlog voeren tegen zwarte mensen en verantwoordelijk zijn voor de slavenhandel. Daarnaast vergeleek hij Joden met de Ku Klux Klan.

Digitale Jodenhaat
Voor een flink aantal Twitter-gebruikers waren deze tweets de druppel. Ze vinden dat Twitter niet genoeg doet om de verspreiding van Jodenhaat tegen te gaan. Joden en niet-joden uit allerlei landen besloten maandag om 48 uur lang geen gebruik te maken van het platform.

Ze voerden actie met de hashtags #NoSafeSpaceForJewHate en #48HoursSilence en veranderden hun profielfoto. Onder de deelnemers zijn Harry Potter-acteur Jason Isaacs, oud-voetballer Gary Lineker, zangeres Sophie Ellis-Bextor en de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis, maar ook organisaties zoals Greenpeace.

Het is bizar dat het gif van de Jodenhaat zich al eeuwenlang verspreidt, binnen en buiten de kerk. In de Bijbel lees je er al over, over koning Haman die het Joodse volk compleet wil vernietigen en uitroeien (Esther 3:1). Daarna zijn er nog heel wat ‘Hamans’ opgestaan met hetzelfde doel. En toch: het Joodse volk is er tot op vandaag. Een wonder op zich.

Giftige adem
De Duitse schrijver Jochen Klepper (1903-1942) voelde van heel dichtbij de giftige adem van Jodenhaat. Als ‘volbloed’ Duitser had hij eerst niets te vrezen van Hitler. Maar hij trouwde met een Joodse vrouw, Johanna. Dat veranderde alles. De ijzeren vuist van het naziregime kneep hem langzaam de keel dicht. Jochen en zijn gezin werden de dood in gedreven.

Op 30 augustus 1935 schreef hij in zijn dagboek: “We zien dagelijks de dood voor ogen, langdurig en van zeer dichtbij. Ik klamp me vast aan woorden als deze: ‘En God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan.’ Steeds opnieuw dringt het tot je door: eeuwen stellen niets voor. De menselijke tragedie verandert niet, en het mysterie van het Joodse volk is überhaupt alleen met Bijbelse woorden uit te drukken. ‘Moderne’ woorden daarvoor bestaan niet. Wat er nu gebeurt, verneem je niet uit de krant of van de radio, maar alleen uit de Bijbel.”