Blog

Johannes de Doper, functie elders

Door Gertjan de Jong
Waarheid Moed Eerlijkheid Volharding
30 maart 2021

Mensen die de waarheid spreken zijn eng. Zeker machthebbers zijn er vaak benauwd voor. Die houden waarheidszoekers liever een beetje op afstand. Dat doen ze zachtjes of met geweld. Nu zie je dat gebeuren bij CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij haalde allerlei pijnlijke waarheden boven tafel. En ineens dook tijdens de formatie een papier op met deze woorden: “Pieter Omtzigt, functie elders.”

In de tijd van Jezus had Johannes de Doper het lef om koning Herodes aan te spreken. Want deze machthebber had een vrouw genomen die niet van hem was. En Johannes zei dat gewoon, open en bloot. Herodes besloot: die Johannes moet een ‘functie elders’ krijgen. Hij ging de gevangenis in en werd uiteindelijk onthoofd.

Johannes Hus had in de 15e eeuw het lef om de Rooms-katholieke kerk aan te spreken op leugens, corruptie en machtsmisbruik. Ook dat werd niet zo gewaardeerd. Hij eindigde op de bandstapel en sprak als laatste woorden: “De waarheid overwint.”

Hoe eng vind jij het om de waarheid te spreken?

Kaj Munk, een predikant uit Denemarken, had de moed om zich uit te spreken tegen het duivelse bewind van Adolf Hitler. In de nacht van 4 januari 1944 werd hij door de Duitsers doodgeschoten. Hij kreeg een ‘functie elders’.

Wat voor functie? Als Jezus mag geloven, gaat het om een flinke promotie. Hij leerde: “Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden… Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.

Hoe eng vind jij het om de waarheid te spreken?