Kijk verder dan de mooie Chinaplaatjes in ‘de Mol’

Door Marjolein Hooydonk
Vervolging Toekomst Bidden
31 juli 2020

Voor miljoenen Nederlanders is het jaarlijks de grote vraag: Wie o wie is de Mol? Wie is de Mol (WIDM) is een spannend spelletje, maar dat niet alleen. Want door het programma komt ook een land in de schijnwerper te staan. Afgelopen keer was dat China.

Nou krijgt dat land sowieso veel aandacht. Natuurlijk door de uitbraak van het Coronavirus. Maar ook omdat China een economische supermacht is.

Bij ‘de Mol’ kwam China fraai in beeld. Je ziet historische gebouwen, prachtige natuur, kinderen in kleurrijke gewaden... Hoeveel China betaalt aan onze publieke omroep voor zoveel promotie, is onduidelijk. Maar China heeft ook een andere kant, laat dat duidelijk zijn. Meer dan een miljoen Oeigoeren (moslims uit West-China) zitten in ‘heropvoedingskampen’. Daar moeten ze leren om in alles president Xi Jinping te gehoorzamen, en dat gaat niet zachtzinnig. Het land staat nummer 23 op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. De Chinese regering kan met honderden miljoenen camera’s vrijwel elke stap van haar burgers volgen.

Voor de toekomst heeft China grootse plannen. De wereldmacht wil controle krijgen over de ‘Oude Zijderoute’. Da’s een verzamelnaam voor landen die de verbinding vormen tussen Oost en West. Maar in China er ook een andere macht aan het werk, waar president Xi maar geen grip op krijgt. De Chinese kerk groeide in veertig jaar tijd naar schatting van 6 miljoen naar 150 miljoen christenen!

En die kerk geeft een eigen draai aan Xi’s plannen met de zijderoute. Zendeling Eugene Bach zei in het Reformatorisch Dagblad: “China investeert enorm in landen als Oezbekistan, Pakistan, Iran, Syrië. Het maakt Chinese zendelingen mogelijk om daar binnen te komen, ongemerkt en ongehinderd. De meeste Chinezen willen echter niet naar Pakistan en Oezbekistan omdat ze dan hun comfortabele leven moeten opgeven dat zij de laatste jaren hebben verworven. Chinese christenen zijn daartoe wel bereid omdat ze gewend zijn aan verdrukking.”

Dus: durf verder te kijken dan de mooie China-promotie van Wie is de Mol! En bid voor de kerk van China!