Blog

Leven in een cultuur van 'snelle seks'

Door Redactie BasiC
Seks Zelfbeeld Cultuur
30 juli 2020

“Wat het betekent om man te zijn? Nou, als man ben ik anders dan meiden, want zij kiezen ‘ja’ of ‘nee’. Ik neuk elke meid hier. Zo ben ik en zo zijn mannen. Daarom zijn we op deze aarde.”

‘Liberated: the new sexual revolution’
Het is maar één van de vele schokkende uitspraken uit de Netflix-documentaire ‘Liberated: the new sexual revolution’ (zie http://magiclanternpictures.org/). Deze docu is gemaakt door de christelijke organisatie Exodus Cry. Hij gaat over Amerikaanse studenten die hun ‘spring holidays’ (voorjaarsvakantie) doorbrengen in Panama Beach, Florida.

De docu laat zien hoe jongens voortdurend meisjes proberen te verleiden om seks te hebben. “Het lijkt erop alsof je in een roedel bent, begrijp je?” legt een mannelijke student uit. “Als jij met de meeste meiden seks hebt, dan ben jij de stoere vent.”

Cutuur van ‘snelle seks
In 2015 werd Panama Beach landelijk nieuws toen beelden opdoken van een groepsverkrachting. Honderden studenten feesten door, terwijl op drie meter afstand minstens drie mannen een 19-jarige bewusteloze vrouw ‘nemen’.
Don McPherson maakt zich grote zorgen over de cultuur van ‘snelle seks’: “We hebben mannen en jongens niet uitgedaagd om beter te zijn”, verzucht hij. “Ze dagen elkaar niet uit om liefhebbend te zijn en zorgzaam (…), gevoelig, empathisch en kwetsbaar. We staan andere mannen niet toe zo te zijn. Maar dat is onze waarheid als mannen. We moeten eerlijk zeggen wat voor emotionele kwetsbare mensen we zijn.”

Tony Porter, schrijver en spreker, zegt in ‘Liberated’: “Dezelfde opvattingen over mannelijkheid die vrouwen gevangen houden, houden ook mannen gevangen. Het is belangrijk voor mannen dat we inzien dat het belangrijk voor onszelf is als we de waardigheid van vrouwen omarmen. Door dat te doen, sta ik mezelf toe om compleet te zijn.”

In tranen
Aan het einde van de film barst een studente in tranen uit. Ze denkt aan haar 13-jarige zusje. “Ik wil niet dat zij die druk voelt, ik wil dat zij zich sterk voelt en haar eigen keuzes maakt. Ik wil dat ze weet dat ze prachtig is. En dat haar eigenwaarde niet berust op anderen. Het is zwaar om op te groeien en te zien dat de cyclus zich herhaalt. Ze is mijn zusje…”

Amerika is natuurlijk ver weg. Er ligt een oceaan tussen hier en daar. En toch, deze 'snelle seks-cultuur’ kan ook overwaaien naar Nederland? Of is dat al gebeurd en hebben we er volop mee te maken, zowel buiten als binnen de ‘christelijke wereld’?

De docu raakt fundamentele vragen. Wat betekent het om man te zijn? Om vrouw te zijn? Om mens te zijn? Zijn wij hier echt alleen op aarde om elkaar te gebruiken als ‘seksding’? Wat betekent liefde? Wie bevrijdt ons uit die cyclus van moordend egoïsme? Wie geeft jongeren het goede voorbeeld, wie durft in vredesnaam eerlijk en kwetsbaar te zijn, wie kan liefde geven in plaats van steeds maar te ‘nemen’…? Wie laat zien wat het wérkelijk betekent om te leven vanuit de genade van Jezus Christus?