Blog

Opgroeien in de kerk of moskee, is er verschil?

Door Redactie BasiC
Islam Kerk Religie Genade
15 april 2021

"Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, ‘vieze, immorele’ films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.”

Dat schrijft de 23-jarige Lale Gül in haar boek ‘Ik zal leven’, over haar jeugd in een Turks-islamitisch gezin. Bij Lale thuis zijn ze niet zo blij met het boek. Haar moeder dreigde dat ze zelfmoord ging plegen vanwege de schande die Lale over de familie bracht. Ze zei ook dat ze goed begreep dat moslims haar dochter wilden wurgen. In een interview zei de schrijfster: “Mijn moeder gelooft dat mijn zonden voor haar rekening zullen komen. Op de dag des oordeels zal God vragen: wat deed jij, toen je dochter de duivel achterna ging?”

Toen Geert Wilders haar prees als ‘een dappere schrijfster’, was dat de druppel. Ze moest het huis uit. Nu woont ze op een geheime plek en durft niet alleen de straat op te gaan. Haar mailbox zit vol met doodsbedreigingen.

Op de dag des oordeels zal God vragen: wat deed jij, toen je dochter de duivel achterna ging?

Maar ze krijgt ook genoeg positieve reacties. Veel mensen herkennen zich in haar verhaal. Ze krijgt bijvoorbeeld veel enthousiaste reacties van refojongeren. Da’s wel opvallend. Is opgroeien in een streng islamitisch milieu dan vergelijkbaar met een jeugd in ‘refoland’? Natuurlijk zijn er genoeg verschillen. Wie een refokerk verlaat, krijgt niet te maken met doodsbedreigingen. Maar ook in de kerk kunnen – net als de moskee – al die regeltjes en geboden als een zware last voelen.

Tegen iedereen die afgemat is van religie zegt Jezus: “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.”