Blog

Profetie op Netflix

Door Team BasiC
Antisemitisme Israël Moed Redding
10 december 2020

Netflix en Bijbelse profetie… het lijken twee totaal verschillende werelden. Of valt dat wel mee?

Op tientallen plekken in de Bijbel wordt gesproken over de terugkeer van het Joodse volk naar Israël (zoals in Jeremia 23:7,8 en Deuteronomium 30:3). Sinds de staat Israël in 1948 werd opgericht, zijn al miljoenen Joden van over de hele wereld teruggekeerd naar het ‘Beloofde Land’.

Netflix bracht vorig jaar een film uit die zo’n profetie in beeld brengt, namelijk ‘The Red Sea Diving Resort’. De film speelt in het jaar 1977. De Ethiopische Burgeroorlog woedt dan volop en maakt veel slachtoffers. Ethiopische joden verkeren in doodsgevaar. In die tijd mogen zij gebruik maken van de zogeheten ‘Wet op de Terugkeer’: Ze hebben het recht zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen. In deze Netflix-original zien we hoe geheime agenten grote groepen Ethiopische joden weten te redden vanuit een vervallen hotel in Sudan, aan de Rode Zee.

Het verhaal gaat verder, ook in deze tijd... Begin deze maand zetten 400 Ethiopische joden voor het eerst voet aan de grond in het beloofde land. Tot en met eind januari zullen nog eens 1600 anderen hen volgen (zie ook: link). Sinds de jaren ‘80 zijn er al meerdere operaties uitgevoerd waarmee in totaal tienduizenden Joden vanuit Ethiopië naar Israël zijn gebracht. Op 24 mei 1991 vervoerde de Israëlische vliegmaatschappij El Al zelfs 1086 mensen met één vlucht. Bij aankomst in Tel Aviv bleken het er zelfs 1088 te zijn, want onderweg waren er twee baby’s geboren. Het doet denken aan deze woorden uit Jeremia 31:8:

“Zie, Ik doe hen komen
uit het land van het noorden,
Ik zal hen bijeenbrengen van de uithoeken van de aarde;
onder hen zijn blinden en verlamden,
zwangeren en barenden met elkaar:
met een grote menigte zullen zij hierheen terugkomen.”

Wat denk jij, zien we rond Israël Bijbelse profetieën in vervulling gaan? Of moet je die Bijbelteksten niet zo letterlijk nemen?