Blog

Saudi-Arabië is dichterbij dan je denkt

Door Marcel Vroegop
Islam Religie Belijden
26 februari 2021

“Wat is de juiste straf voor een tovenaar?
A) Zweepslagen
B) Stenigen
C) Doden met een zwaard.”

Het klinkt als een bizarre vraag, maar dit is serieus een vraag die Nederlandse kinderen op Koranscholen moeten beantwoorden (en het goede antwoord is C). Dit kwam naar voren uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC. Zij deden vorig jaar onderzoek naar onderwijs op Koranscholen, en dat leverde schokkende resultaten op (zie het artikel en de documentaire op  NOS.nl).

In de docu hoor je onder andere een Korandocent uit Veenendaal. Enthousiast vertelt hij kinderen over ‘de goddelijke lijf- en doodstraffen in Saudi-Arabië’. Tijdens een bedevaart werd hij daar uitgenodigd om mee te gaan naar de onthoofding van een ‘tovenaar’. Dat gebeurde gewoon in het openbaar, op een groot plein met publiek erbij. Op dat plein is een speciaal afvoersysteem voor bloed aangelegd. Niet alleen ‘tovenaars’, maar ook homo’s en christenen worden er onthoofd. “Prap! Weg ermee”, zo hoor je de leraar tegen de kinderen zeggen. “Dat is toch geweldig?”

Ook leren Korandocenten aan Nederlandse kinderen dat Allahs wet boven alles gaat. “Mensen die zelf wetten verzinnen, spelen voor God”, vertelt een docent uit Helmond. Wie afgoden dienen, plegen ‘verraad tegen Allah’. Na dit leven zullen ze in een ‘meer van vuur en vlammen geworpen worden, waar ze wondvocht en kokend water zullen drinken’. En in de Abou Bakr-moskee in Almere wordt geleerd dat het ‘een verplichting is om een afkeer van te hebben van ongelovigen’.

Het is zo makkelijk om je in Nederland in slaap te laten sukkelen.

In de documentaire komen ook moslims uit Marokko aan het woord, die meestal vrijer denken dan moslims uit Saudi-Arabië. Zij keuren het salafisme (radicale islam) in duidelijke woorden af. Een iman zegt zelfs: “Als je dit soort dingen onderwijst, mishandel je een kind. Je splijt de persoonlijkheid van een kind.” Het vraagt heel wat moed om zoiets te zeggen, terwijl je herkenbaar in beeld komt. De kans is groot dat hij met doodsbedreigingen te maken krijgt.

Het is een docu die je wakker schudt. Het is zo makkelijk om je in Nederland in slaap te laten sukkelen. Netflix, Insta en Whatsapp bieden verdoving genoeg. We hoeven ons nooit meer te vervelen. Intussen gaat satan rond als een briesende leeuw (1 Petrus 5:8).

Christenen kunnen in Nederland nog vrij hun geloof belijden. Maar Saudi-Arabië is dichterbij dan je denkt. Het land (nummer 15 op de ranglijst van christenvervolging) heeft hier blijkbaar aardig wat invloed… Dus asjeblieft: Houd je ogen open en laat je niet in slaap sukkelen! En bid voor christenen in landen als Saudi-Arabië. Verdiep in je hen, probeer van hen leren! Dat helpt om wakker te blijven. Om helder te houden waar het om gaat in het leven.

En we hoeven er niet op te rekenen dat vervolging altijd iets van ‘ver weg’ blijft. Het kan ineens dichtbij komen. Paulus is best duidelijk: “Allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden.”